31 Οκτωβρίου 2019

Βασιλική Μπενέτου

H Βασιλική Μπενέτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με ειδικότητα στην Παιδιατρική, Master of Science στην Επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard των ΗΠΑ και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Διδάσκει Επιδημιολογία-Μεθοδολογία της έρευνας και  Προληπτική Ιατρική σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Είναι υπεύθυνη μαθημάτων σε 4 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλος της συντονιστικής επιτροπής σε 2 ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής (Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων και Παιδιατρική Πνευμονολογία) και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΠΜΣ «Επιδημιολογία- Μεθοδολογία έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, την Κλινική πράξη και τη Δημόσια υγεία» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Έχει αποτελέσει και αποτελεί μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας με ενεργό συμμετοχή σε πολυκεντρικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα EPIC, Promotion of Breastfeeding in Europe, European Master in Public Health Nutrition, Promotion of Breastfeeding in Europe, European Nutrition and Health Report I και II, EURRECA, CHANCES) καθώς και εθνικά ερευνητικά προγράμματα που επικεντρώνονται σε θέματα επιδημιολογίας, προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας (όπως, πρόγραμμα Ευ Διατροφήν). Eίναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Συνεργαζόμενου Κέντρου Τροφίμων και Διατροφικής Πολιτικής του Π.Ο.Υ και τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής το διάστημα 2008-2010 και από το 2017 έως σήμερα. Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση των εθνικών συστάσεων για την εισαγωγή των στερεών τροφών στα βρέφη.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και στην επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων καθώς και σε θέματα διατροφής στη δημόσια υγεία στο γενικό ενήλικο πληθυσμό, στα βρέφη και παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες και στους ηλικιωμένους. Είναι συγγραφέας εργασιών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor (στη βάση PubMed, τον 10/2019 απαριθμεί 127 εργασίες, με 5.902 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index=43, στη βάση Scopus, 14/10/2019).

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ